Foarte multă lume (aproximativ 15% în România, majoritate fiind femei) suferă de aceste simptome. Este drept că numai o mică parte se adresează medicului şi solicită un tratament.

·    Este o boală la care cauza nu este cunoscută cu exactitate şi investigaţiile uzuale nu descoperă nimic neobişnuit.

·    Stabilirea diagnosticului necesită efectuarea unor investigaţii esenţiale pentru eliminarea altor boli ce pot determina aceleaşi simptome.

·    Pentru persoanele în vârstă este esenţială în special efectuarea unei colonoscopii, care permite excluderea unor afecţiuni severe, în primul rând a cancerului de colon.

·    Colonul iritabil este o boală în care simptomele pot persista o perioadă lungă, chiar ani de zile, în ciuda regimului alimentar şi eventual administrării unor medicamente.

·    Deşi este o afecţiune supărătoare, nu este o boală gravă (nimeni nu a murit datorită ei) şi nu este o boală care să se transmită.

·    Ameliorarea netă a simptomatologiei se poate obţine printr-un mod de viaţă echilibrat, cu mese regulate, evitarea exceselor, echilibru între muncă şi odihnă, evitarea sedentarismului.

Fiecare bolnav cu colon iritabil este unic în felul său. Ce-i prieşte unui bolnav s-ar putea să producă neplăceri altuia. Consumarea aceluiaşi aliment uneori poate determina probleme digestive iar alteori nu. Astfel, un regim alimentar foarte strict este inutil.

Totuşi, se recomandă identificarea de către bolnav a alimentelor care îi provoacă în mod repetat neplăceri digestive şi evitarea consumului acestora. Regimul alimentar variază şi în funcţie de simptomatologia care predomină: diaree, constipaţie, sau alternanţa dintre diaree şi constipaţie.

 

Cazurile sau episoadele cu preponderenţa constipaţiei

·    Mergeţi la toaletă zilnic la aceeaşi oră, de preferat dimineaţa după micul dejun.

·    Mâncaţi dimineaţa micul dejun, precedat sau nu de un pahar cu apă rece, eventual o linguriţă de miere sau gem. O cafea, un pahar cu lapte sau un ceai laxativ poate fi un remediu miraculos şi în acelaşi timp simplu al constipaţiei.

·    Consumaţi o cantitate suficientă de lichide (minim un litru, între mese).

·    Evitaţi alimentele care favorizează constipaţia: brânzeturi, orez, carne, afine.

·    Se recomandă consumul de fibre vegetale din tărâţe de grâu (20-30 gr./zi), pâine neagră, fulgi de ovăz, porumb, mere, prune, banane, portocale, pere.

·    Lactate: lapte, lapte bătut, chefir, iaurt.

·    Pâine şi produse de patiserie: pâine de grâu, pâine prăjită, pâine mixtă bine coaptă, graham, pâine neagră, prăjituri de fructe, tarte, chec.

·    Dulciuri: zahăr, fructoză, dextroză, miere, zaharină şi alţi îndulcitori.

·    Fructe: prune, piersici, pere, mere, caise, banane, portocale, mandarine, grape-fruit, căpşuni, zmeură, pepene galben, struguri, curmale, smochine.

·    Legume şi salate: fasole, mazăre uscată, morcovi, varză.

·    Condimente, mirodenii: fără restricţii.

·    Supe şi sosuri: fără restricţii.

·    Carne, peşte şi mezeluri: de evitat consumul excesiv.

·    Preparate de ou: fără restricţii.

·    Băuturi: cafea, lapte, sucuri naturale, apă minerală, ceai de plante (laxative), dar nu ceai chinezesc.

Cazurile sau episoadele cu preponderenţa diareei

·    De obicei diareea din intestinul iritabil nu este severă şi nu apare nocturn.

·    Este importantă auto-analiza dietei alimentare şi evitarea alimentelor ce au determinat în trecut diaree.

·    Alimentele ce pot favoriza apariţia diareei: Laptele, cafeaua, coca-cola şi sucurile din aceeaşi gamă, alimentele foarte condimentate, prunele, strugurii dar şi alte fructe dulci (mere, pere, piersici, pepene).